Season 2022-2023 about to start

Het is bijna eind november en over een week ben ik weer in het mooie Obertauern in Oostenrijk Salzburgerland. Waar ik het komende seizoen weer aan de slag ga bij Skischool CSA Silvia Grillitsch. Ik hoop hier weer het hele seizoen werkzaam te zijn in de skischool.

Wat gaan we doen?

Net als vorig seizoen ben ik deze winter weer actief als skileraar in Obertauern. Mijn werkzaamheden bestaan dit jaar uit: skileraar voor groeps- en prive les, inwerken van de nieuwe skileraren die voor het eerst bij ons komen werken, het coordineren van de groepslessen voor volwassenen, organiseren van de wekelijkse afsluitende slalomrace voor de kindergroepen, begeleiden van de Nederlandse skileraren die in het kader van hun sportopleiding bij ons stage komen lopen, het coordineren van de skilessen aan de middelbare scholen (Engelse, Luxemburgse) die bij ons op bezoek komen, wekelijkse skiles van Skiclub Obertauern en verder alle andere voorkomende werkzaamheden.

Wat is nieuw?

In een grote skischool, die actief is vanuit verschillende locaties in het resort, is goede communicatie van erg groot belang. In het hoogseizoen werken er soms meer dan 120 leraren per dag voor onze skischool. Al deze collega’s moeten over goede, volledige en duidelijke informatie beschikken om hun prive- en groeps lessen goed te kunnen geven. In het verleden ging dit via verschillende kanalen: mondeling, whatsapp, sms, mail, papier en de lesuren app. Onze ervaring leerde dat er vanwegen de verschillende kanalen soms zaken niet goed op de juiste bestemming terecht kwamen. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar een hulpmiddel waarmee we snel en volledig alle medewerkers kunnen bereiken. Twee Oostenrijkse bedrijven hebben hun oplossing voor dit probleem aangeboden en wij hebben de keuze gemaakt om op het communicatieplatform Beekeeper met een van deze aanbieders in zee te gaan. Beekeeper is een app die iedere ski- en snowboardleraar op zijn of haar telefoon download en waarop iedere dag de juiste informatie toegestuurd wordt zodat zij hun werk goed kunnen doen. Verschillende programma’s en apps zijn in deze app samen te brengen zodat er slechts via een kanaal informatie gedeeld hoeft te worden en niet meer via verschillende programma’s en kanalen.

In de zomer hebben we een aantal keren online overleg gevoerd en presentaties gehad zodat we onze vragen en uitdagingen helder uiteen konden zetten. Onze Oostenrijkse partner heeft ons aan de hand van de verschillende scenario’s laten zien wat er wel en niet mogelijk is met de gekozen oplossing. Naast het eenrichtings gewijs zenden van informatie biedt Beekeeper ook de mogelijkheid om onderling snel contact te maken wanneer een collega vragen heeft of hulp nodig heeft gedurende de skiles. In de app zitten verschillende functionaliteiten die we dagelijks zullen gebruiken. Een deel van het opleidingstraject waar ik verantwoordelijk voor ben zal met deze app beter en efficienter verlopen. Het inwerken van nieuwe medewerkers (vaak met nog weinig ervaring) was vorig jaar gefragmenteerd: deels mondelinge uitleg, documenten, handleidingen en practische onderdelen zoals gebiedsverkenning, werking van onze eigen skiliften, wekelijkse trainingen, logistieke zaken over woonruimte en vervoer. Omdat de skischool groot is en een gevarieerd aanbod heeft ervaarden veel nieuwe collega’s de eerste dagen als een tsunami aan informatie waarvan vaak een deel niet goed geregistreerd werd.

Vooral de schriftelijke informatie gaan we komend seizoen via de Beekeeper app aanbieden. In de zomer is al het reeds aanwezige materiaal bewerkt zodat het makkelijk digitaal aangeboden kan worden. De informatie is makkelijk en per onderdeel beschikbaar te stellen zodat collega’s snel naar de juiste delen kunnen navigeren. Om vast te stellen dat zij de informatie daadwerkelijk ook hebben gelezen en begrepen is het in de app mogelijk om tests en vragenlijsten te gebruiken. Verder kunnen verschillende administratieve zaken via de app afgewerkt worden: ziekmeldingen, documenten uploaden (bankgegevens, skileraar diploma’s, sociaal verzekering, etc.), ongevalrapportage. Externe apps zoals het uitgebreide weerbericht van Bergfex, de interactieve pistenkaart en de lesuren zitten ook allemaal in de Beekeeper app. Ik heb er grote verwachtingen van.

Voorbereiden op het seizoen

Om me goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen ben ik samen met Gabi de afgelopen drie weken naar Spanje geweest. Gabi moest een verlofuren overschot opmaken en we hebben het huis van mijn schoonmoeder leeggehaald zodat het verhuurd kan worden. Mijn schoonmoeder woont al enkele maanden in een verzorgingstehuis en zal niet meer terug kunnen naar haar eigen huis. Zij is niet meer in staat om goed voor zichzelf te zorgen.

Deze week zijn we in Den Haag en dit weekend vertrekken we naar Oostenrijk. Gabi blijft een weekje en gaat dan terug naar Nederland. Ze komt mij aan het einde van het seizoen weer ophalen. Tijdens het seizoen komt er vanuit Nederland waarschijnlijk geen bezoek. De jongens hebben allemaal school. De enige tijd die ze zouden kunnen komen is natuurlijk het super hoogseizoen wanneer ik zeven dagen in de week van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s avonds aan het werk ben en eigenlijk geen tijd heb om bezoek goed te ontvangen. Vaak wordt ons gevraagd of dit niet heel erg moeilijk is. Het antwoord daarop is natuurlijk: ja. Maar na deze vijf maanden in Oostenrijk ben ik weer zeven maanden in Nederland. Ik werk dan veel bij Snowworld Zoetermeer maar dat is geen volle werkweek, dus blijft er veel tijd over om dingen samen te doen.

Verwachtingen!

Ik hoop en verwacht dat het weer een mooi en druk seizoen zal worden. Ik kijk uit naar de omgeving, mijn oude en nieuwe collega’s en mijn werkzaamheden voor dit seizoen. Ik hoop natuurlijk op een super dik pak sneeuw in december en januari met het bekende Obertauern Wetter (sneeuw, wind en kou), veel leuke gasten en klanten. Of ik dit seizoen een tweede poging ga doen om mijn volgende skileraar diploma te halen weet ik nog niet. Vorig seizoen heb ik me daarbij lelijk geblesseerd en heb daar eigenlijk tot oktober nog last van gehad. Ik ben er van overtuigd dat ik het kan halen, want ik kan goed skiën. Ik heb het voor mijn werk bij CSA Silvia Grillitsch niet echt nodig want ik word zeer goed gewaardeerd, maar het stoort mij wel een beetje dat ik niet het volgende papiertje bezit. Dus wie weet. Ik ben van plan dit jaar iets vaker een blogje te schrijven dan vorig jaar en meer foto’s te maken en deze ook te delen via mijn blog en social media want daar krijg je de meeste positieve feedback van.

Hier onder nog wat foto’s van de afgelopen tijd en over twee tot drie weken meld ik me weer op dit kanaal. Het gaat jullie goed!