Happy New Year!

Gelukkig nieuwjaar vanuit een winterwonderland. De afgelopen dagen is het Salzburgerland getrakteerd op een enorme sneeuwdump. Het begin heb ik gemist omdat ik met oud en nieuw in Den Haag was.

Skileraar in Obertauern vloog op 29 december van Salzburg naar Rotterdam en bracht 3 dagen door met de familie. Super leuk om de jongens en Gabi even te zien, gezellig met elkaar te eten, veel praten, enkele huishoudelijke klusjes (vaatwasmachine, doucheafvoer, enkele lampen) gedaan, mijn ouders gezien en een paar keer met de hond lopen. Minder moment was wanneer half Scheveningen bijna afbrandde door de vreugdevuren.

Terug in Oostenrijk op woensdag 2 december om 08:20. Dan even terugrijden naar Obertauern en Mauterndorf bleek best optimistisch. De pas was al behoorlijk ingesneeuwd. Het laatste stukje Obertauern in bleken de winterbanden net niet voldoende. In de laatste bocht voor t dorp stonden er 3 auto’s stil en moest ik ook van t gas, gevolg ik zat vast. Niet meer vooruit te krijgen. Dus De kettingen omleggen. Zijn goede kettingen maar erg weinig ruimte in de wielkasten. Met een beetje wrikken en spierballen, de auto een paar keer een stukje achteruit laten rollen en ze zaten er goed om. En dan is het makkelijk, met de kettingen rij je overal doorheen.

De volgende dag moesten mijn kamergenoot en ik verhuizen naar een ander appartement. Ons luxe appartement is een maand verhuurd aan een duits auto test team die in Tweng op het kleine autocircuit test doen met banden, kettingen en nog meer zooi. Dus mochten we al onze spullen inpakken. Het nieuwe appartement zit in het Raderhaus in Mauterndorf en dat is een mooi oud gebouw met hele dikke muren, voor een beetje 3g ontvangst moet je met je telefoon uit het raam hangen. Geen Wifi en geen wasmachine zijn de enige minpunten, maar het is maar voor drie weken dus dat overleven we wel.

Afgelopen donderdag en vrijdag ingevallen voor een zieke collega en haar klasje overgenomen. De hele week is het al aan het sneeuwen en stormen met echt heel onaangename condities. Ik begrijp het niet dat je je kind van 4-5 de hele dag in dit winterweer op de ski’s laat ploeteren. Alle hotels hier hebben wel een zwembad of speelruimte waar die kleintjes het in de middag zeker naar hun zin zullen hebben. Maar goed er is voor betaald, dus maken we er gebruik van, ook al is de kans dat je kind een ski trauma oploopt levensgroot aanwezig.

Zaterdag kwam mijn Kroatische leerling uiteindelijk toch maar niet omdat ik geen Kroatisch spreek. Dus dacht ik nou dan maar voor mezelf skiën in al die nieuwe verse sneeuw. Maar net voordat ik de skischool uitliep meldde zich twee Duitse broers van 13 en 15 die van hun moeder techniek les moesten krijgen. Dus lekker drie uur met twee super aardige en relaxte jongens in de poedersneeuw gevaren en gewerkt aan bochten, alpines fahrverhalten en hoe je benen als schokdempers te gebruiken wanneer alles om je heen wit is en je geen of weinig contrast en diepte meer kunt zien.

afv
alpines fahrverhalten

Toen kwam de sneeuwdump!

Zoals gezegd het sneeuwt al de hele week, maar vanaf zaterdag is het echt gaan dumpen. Op vrijdagavond hoorde ik al dat er kans bestaat dat de pas naar Obertauern gesloten zal worden i.v.m de hoeveelheid sneeuw en de grote kans op lawines. Zaterdag kwam de lawinecommissie bij elkaar en zij besloten om vanaf 17:00 uur de pas naar Obertauern tussen Untertauern en Tweng in beide richtingen te sluiten. Ik heb de bus naar Mauterndorf van half twee genomen, twee collega’s waren minder gelukkig en hebben de laatste bus die uiteindelijk niet reed gemist en zitten vast in Obertauern.

Zondag was de pas de gehele dag gesloten en de skischool heeft alle leraren die in Mauterndorf wonen de komende twee dagen uitgeroosterd. Dus dacht ik nou dan gaan we in Mauterndorf skiën, werd daar vanmiddag de lift gesloten i.v.m. de harde wind. Hopelijk morgen wel een kansje om te skiën, maar morgen ook stormachtige condities. De rest van de week zal het blijven sneeuwen, iedere dag 20-30 centimeter en de wind in combinatie met wisselende temperaturen leidt tot zeer gevaarlijke situatie. We zitten momenteel op lawine niveau 4 (de schaal gaat tot 5 en die wordt nooit gegeven).

Ik voeg enkele sfeerbeelden toe.

4 Replies to “Happy New Year!”

 1. Leuk die blog, Eric! Je valt dit eerste jaar wel meteen met je neus in de boter – zo veel sneeuw…
  Alle goeds en veel succes, Jacolien

 2. Hi Erik,

  Geweldig dat je nu Ski leraar bent geworden en lees graag je verhalen terug via je blog.

  Hopelijk zien we elkaar nog eens!

  Groetjes,
  George

Comments are closed.