Niets aan de hand mensen, het is winter!

Dat is de meest gehoorde opmerking hier in Obertauern. De media zijn sinds de sneeuwdump van afgelopen zaterdag als een stel hongerige hyena’s op een mogelijk sensationeel verhaal afgekomen. We hebben hier van alles langs zien komen, natuurlijk de Oostenrijkse tv, maar ook Hongaren, Nederlanders, Duitsers en allemaal met de invalshoek het is gevaarlijk en mensen zitten vast.

Sensatiezoekers?

De negatieve publiciteit heeft er wel toe geleid dat veel gasten hun verblijf voor deze week hebben geannuleerd, en dus ook hun skiles. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de tweede en derde week van januari nooit top weken zijn. Hoogseizoen (kerst en oud en nieuw) is net achter de rug en om klanten te trekken worden de prijzen voor hotel en appartementen verlaagd.

Erg veel sneeuw

De sneeuwdump van afgelopen weekend en de tweede die nu uit den hemel komt is bijzonder in omvang. In de afgelopen 20 jaar is er niet zoveel in een keer gevallen, maar ieder jaar valt er hier een enorme berg sneeuw. Men is er ook op ingesteld. Ieder hotel, restaurant, bedrijf heeft speciaal sneeuwruim materiaal. Machines, frezen, tractors, shovels, vrachtwagens die speciaal gebruikt worden om tonnen sneeuw te ruimen. Wat deze keer bijzonder is, is dat er meteen ook een enorme kans is op (spontane) lawines. Een deel van de lawines kan over de toegangsweg naar Obertauern terecht komen en daarom is de B99 afgesloten geweest. Twee dagen totaal (zondag en maandag) dinsdag is de weg via de noordelijke route tijdelijk open gegaan om mensen te laten vertrekken en nieuwe gasten naar boven te laten komen. Woensdag en donderdag was de weg enkele uren geopend, vrijdag was de weg de gehele dag open, zaterdag is ook de zuidelijke route tijdelijk open gegaan. Uit voorzorg wordt de weg na 18:00 uur gesloten tot de volgende ochtend 07:00 uur. In de ochtend wordt er preventief met springladingen geschoten zodat mogelijke lawines los komen. Als dit niet gebeurt, dan gaat de weg gewoon open en kunnen auto’s en vrachtwagens omhoog. Sneeuwkettingen zijn nodig tenzij je een goede ‘all wheel’ wagen hebt met winterbanden.

Lawines

Lawines worden meestal door menselijke invloed veroorzaakt. Spontane lawines kunnen ook voorkomen maar zijn minder gebruikelijk. Om een en ander in te kunnen delen wordt er gewerkt met een schaal van 5, waarbij schaal 1 geen tot zeer geringe kans op lawines weergeeft en schaal 5 de mogelijkheid op spontane lawines zeer hoog acht.

Deze week heeft een deel van Oostenrijk op schaal 5 gezeten, en dat is heel opmerkzaam. Is het dan gevaarlijk? Ja natuurlijk, anders wordt deze waarschuwing niet gegeven. Maar zelfs met lawine stufe 5 kan er geskied worden, op de geprepareerde en gezekerde pistes zonder een enkel probleem. Wat je niet moet doen met lawine stufe 4 en 5 is je buiten de pistes begeven, ook niet al er zoveel mooie nieuwe onaangeroerde poedersneeuw ligt. Maar helaas zijn er deze week weer verschillende slachtoffers gevallen die zich buiten de pistes begaven of die gingen wandelen op bergpaden die niet veiliggesteld waren. De gevolgen zijn verschrikkelijk voor de slachtoffers, hun nabestaanden, de vrijwilligers van de bergredding en voor de gebieden waar deze noodlottige ongelukken zich hebben voorgedaan. In de Oostenrijkse pers verschenen verschillende artikelen waarin werd gepleit voor het strafrechtelijk vervolgen van mensen die willens en wetens zich bij lawine stufe 4/5 buiten de veilig gestelde pistes en paden bewegen. Zij brengen niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook mensen die een spoor blindelings volgen (er zijn hier toch al mensen overheen geskied) en natuurlijk de bergredding die aan de slag moet wanneer er een ongeluk gebeurt.

Als goed gebruik toch nog wat mooie plaatjes om deze blog af te sluiten.