Seizoen 22/23 een maand onderweg

Een maand geleden ben ik aangekomen in Obertauern, Oostenrijk, Salzburgerland. Na een eenzame reis en een onrustige overnachting kwam ik op zondag 27 november aan bij de skischool CSA Silvia Grillitsch. Het eerste weekend dat de pisten geopend waren, met fantastisch mooi zonnig weer was er in de ochtend zowaar een file om de berg op te komen met de auto. Nog op weg, tijdens een korte tussenstop, werd ik al gebeld hoe laat ik zou arriveren want er waren al klanten om les aan te geven.

Langlauf!

Mijn eerste uren mocht ik meteen langlauf les geven aan een moeder en dochter. Ski’s, schoenen en stokken waren reeds bij Ski World afgehaald, dus ik kon meteen aan de bak. En eigenlijk is het vanaf dag één meteen volle bak aan de slag. Van een rustige start met voldoende tijd om met de collega’s het seizoen voor te bereiden was weinig spraken. Maar goed, dat geeft niet, dat maakt het leven op de skischool zo dynamisch en enerverend. Never a dull moment.

Bedrijfsevents

Naast ski-, snowboard- en langlauf les bieden wij ook bedrijfsevents aan. In deze maand tweemaal een event mogen organiseren met verschillende leuke spellen; hindernisparcours, biathlon, aiboardkegelen, ringwerpen, nagelpoepen en natuurlijk prijsuitreiking met heuse medailles en oorkonde. Eventjes twee uur spelletjes spelen kost ons een behoorlijke inspanning; materiaal klaarmaken, aankleding, begeleiden en na afloop weer alles opruimen. Een dag werk voor drie personen.

Nieuwe schoenen

Met collega en huisgenoot Balasz weer op bezoek geweest bij de Szollos familie. Hongaarse vrienden van mijn collega die drie kinderen hebben die op het hoogste niveau skiracen. Slalom, SuperG en Downhill. Barnabas is vorig jaar op de olympische spelen 6e geworden in de combinatie (slalom en downhill), Noa was ook op de Olympische spelen maar had minder succes, zij is bij de jeugdolympiade wel in de medailles geeindigd en Benji moest het vorig jaar net afleggen tegen een andere skiër die de voorkeur kreeg om naar Bejing te gaan. Zij komen dit jaar weer uit op het FIS en EC niveau. Anyway, Benji is vorig jaar van merk skischoen gewisseld en had nog een paar gloednieuwe Salomon race schoenen in mijn maat in de kelder staan, naast de vele paren ski’s, schoenen, stokken en trainingsmateriaal. Deze nieuwe schoenen zijn weer een maatje stijver dan mijn vorige en ook een maatje smaller. Het verschil tussen mijn Salomon Pro 130 flex en deze Salomon race 140 flex is echt het verschil tussen dag en nacht. Omdat mijn voet zoveel steviger vast zit in de schoen, en ja ze doen pijn aan je voeten, wordt iedere beweging van de voet en enkel direct overgebracht op de ski. Resultaat is veel meer controle en precisie, maar ook iedere fout wordt meteen afgestraft doordat de ski direct reageert op wat ik met mijn voet in de schoen doe.

Onboarding

Naast het skileraarschap mag ik mij op de skischool bezig houden met het onboardingproces van nieuwe leraren. Vooral gericht op de nieuwe collega’s die voor het eerst skiles gaan geven en hiervoor nog nooit in een skischool hebben gewerkt. Zij hebben allemaal het vereiste Anwärter diploma maar nog geen lesgeef ervaring. De teller staat inmiddels al op de 25 personen, en dan komen er de komende dagen nog een vijftal bij. Dit jaar werken we met een speciale bedrijfs app op het Beekeeper social platform. In de app hebben we alle handboeken van de skischool verwerkt zodat een ieder vanaf zijn telefoon bij de benodigde en gewenste informatie kan komen. Verder zit in het platform onze applicatie waarmee alle leraren iedere dag hun te werken uren voor de volgende dag doorkrijgen. Nieuw aan deze applicatie is de functionaliteit om je dagelijks via je telefoon af te melden voor al de gewerkte uren met al je verschillende klanten. Of ze nou wel of geen leskaartje bij zich hebben, op naam is iedere klant in het systeem te vinden. Hebben ze wel een kaartje dan kun je je met óf de barcode (scannen) óf het kaarnummer óf met de barcode op hun digitale bevestiging van een online geboekte les, afmelden. Voorheen moesten alle leraren een hele administratie bijhouden met kaartjes en papiertjes om zich dagelijks voor de gewerkte uren af te melden. Had je geen kaartje van de klant dan had je een probleem. De cursuskaarten blijven belangrijk want er staat info over de klant op welke nodig is als er onverhoops iets fout gaat.

Gaat het nog sneeuwen?

Is de vraag die op ieders lippen ligt. Normaal valt er in december en in januari een aantal keren sneeuw in zulke hoeveelheden dat we daar tot mei op door kunnen skiën. Momenteel ligt er 30-50 cm sneeuw en is ons kinderland maar half in bedrijf omdat we de touwlift en een lopende band lift niet kunnen laten draaien door het gebrek aan sneeuw. De komende dagen is de temperatuur te hoog (lees boven nul graden) en wordt er regen verwacht. Ik hoop dat we begin januari de lang verwachtte sneeuwdump krijgen van 2,5 meter sneeuw.

Oude bekenden

Als seizoens skileraar leer je veel mensen kennen die ook de hele winter hier bovenop de berg werken en wonen. Het is een weerzien van oude bekenden, collega’s van mijn eigen maar ook andere skischolen, de mannen van de skiliften, de vele horeca medewerkers, de dames van bakkerij Binggl, de medewerkers van de verschillende skiwinkels, de kinderen uit Obertauern die er het hele jaar wonen en waar je af en toe skiles aan mag geven maar ook gasten die je vorig jaar les hebt gegeven. Een hele gezellige boel is het zo met elkaar. De sfeer is ontspannen.

Op naar de kerst

De kerstvakantie staat voor de deur. Vanaf vandaag 23 december tot 8 januari zijn de hotels volgeboekt en lopen de last minute boekers bij ons de deur plat. Ik blijf van mening dat Corona de boosdoener is van al die vele laat boekingen. De skiles wordt op het allerlaatste moment, vaak pas na aankomst, geboekt. Met als gevolg dat er iedere dag nieuwe gasten in willen stromen in cursussen die al onderweg zijn. Dit vereist van ons maximale flexibiliteit, maar bezorgt ons ook een hoop uitdagingen om op te lossen. Mijn collega’s en ik proberen het iedereen naar de zin te maken, maar af en toe zie je mensen om je heen echt moeite hebben om het overzicht te bewaren en de glimlach op het gezicht te houden. Gelukkig hebben we dit seizoen een sterk en breed team op de skischool met natuurlijk echte nieuwelingen maar ook oude rotten, ervaren mensen en ook een hoop leraren met goede diploma’s en ervaring bij andere skischolen. Ons Ausbilder team (leraren verantwoordelijk voor onze eigen trainingen) bestaat dit jaar maar liefst uit drie leraren met de hoogste Oosenrijkse diploma’s. Zij bedrijven onze eigen interne akademie waarmee we de kwaliteit van de skischool maar ook het eigen kunnen van onze leraren op een hoger niveau gaan brengen.

Foto’s