Het nieuwe normaal!?

Het zijn vreemde tijden waarin we leven. Daarom zijn gezondheid, geluk, leven, dood ineens thema’s waar iedereen mee bezig is. Blijf gezond, blijf thuis, wees verantwoordelijk maar ook hoe komen we hier doorheen. Ik zeg met opzet niet zonder kleerscheuren, want er zijn wat slachtoffers gevallen. Natuurlijk de mensen die de strijd tegen het virus niet hebben kunnen winnen. Maar ook iedereen die ineens zonder werk en inkomen kwam te zitten.

Hulp!

Gelukkig was en is er hulp. Ondanks deze hulp is er bij velen grote schade ontstaan. Gezondheidsschade, financiële schade, vertrouwensschade. Hulp was en is er in verschillende vormen. Natuurlijk hulp van onze leiders, de regering, maar ook hulp van particulieren, grote- en kleine bedrijven, zelfstandigen, jongeren en ouderen. Vele hartverwarmende berichten kwamen tot ons via de media over initiatieven die vaak hartverwarmend waren.

Boos

Veel mensen waren boos. Er werd gejokt en gelogen, gespint in de media en helaas bleek dat sommige leiders er niet zijn voor hun land en inwoners maar alleen voor zichzelf of een groep gelijkgestemden. Er waren mensen boos omdat het allemaal te steng was, en er waren mensen boos omdat het niet streng genoeg was. Boos omdat het te lang duurt en boos omdat we te snel weer terug willen naar normaal, terwijl er geen normaal is totdat er een werkend vaccin beschikbaar is.

reopen protesters in good old USA

Verder

Hoe nu verder? Kleine stapjes en reken op terugval is mijn mindset. We hebben het virus niet bestreden, we hebben alleen de piek afgevlakt, maar er is maar weinig nodig om het virus weer op te laten laaien. We zijn dus niet veilig.

Op 1 juli kan ik in Nederland weer op de ski’s staan bij Snowworld (als alles goed gaat). Dit weekend zijn in Oostenrijk de gletscher skibanen weer open gegaan. Maar wordt het ook weer business as usual? Nee, natuurlijk. Afstand houden (indoor skibaan zeker), maximaal aantal personen op de skibaan, geen fysiek contact (zelf opstaan, geen handje helpen) waardoor je nog beter de bewegingen voor moet doen en heldere uitleg geven. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe skiresorts omgaan met de verplichte 1,5 meter afstand in de rij voor de skilift. Massatoerisme maakt de investeringen rendabel, downsizen naar kleiner, exclusiever en intiemer is denk ik geen optie.

1,5 meter afstand in de rij voor de skilift is niet mogelijk met massatoerisme!

Aan de slag

De afgelopen twee maanden heb ik onderhoudswerk bij Snowworld verricht. Volgende week weer de eerste echte klus in de gevelhandel en sinds kort ook weer actief als tennisinstructeur voor de jeugd op woensdagmiddag. Zoon Oscar is ook aan de slag. Vorige week begonnen bij Curium in Oegstgeest aan een acht weekse klinische behandeling waarin het gezin ook een belangrijke rol speelt.

Ben ook aan de slag met mezelf. In de slimme lockdown ben ik tot niets gekomen dat ook maar een beetje op sporten leek. Ondanks alle on-line video/zoom work-out meetings heb ik geen flikker gedaan. Als je van de een op de andere dag niet meer sport, te veel eet en drinkt (uit verveling en frustratie) dan komen de kilo’s er aan en ben je heel veel spierkracht kwijt. Afgelopen week meegedaan aan een les cross-fit en nu al drie dagen helse spierpijn.