We gaan weer open!

Na drie maanden corona sluiting is Snowworld Zoetermeer op 1 juli weer open voor het publiek. Woensdag 12 maart was mijn laatste skiles en de afgelopen periode is de langste periode in de afgelopen twee jaar dat ik niet op de ski’s heb gestaan.

Nietsdoen?

Zoals voor zoveel andere mensen was de begin periode van de lockdown heel erg vreemd. Onzekerheid, angst en verbazing vierden hoogtij. Het plotseling tot stilstand komen van het gewone dagelijkse leven had op mij een apathische uitwerking. Ik kwam tot niets. Ik kon de dagelijkse boodschappen doen, met de hond wandelen en als een zombie het nieuws tot me nemen. Netflixen, youtube video’s kijken en vreten. Sporten lukte niet, werken niet, helemaal niets.

Werken

Mijn werk als skileraar en de ZZP klussen voor de glashandel kwamen van de een op de andere dag te vervallen. Snowworld gaf aan dat zij voor de 0-uren contractanten de loondoorbetalingsregeling in gingen zetten. Voorwaarde was wel dat je daar tijd tegenover zou stellen om onderhoudswerk te verrichten. Vele collega’s hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt om zo doende inkomen te hebben en iets om handen te hebben. Met de groep skileraren hebben we bij dependance AyersRock (naast Snowwold zoetermeer) veel binnen en buiten klussen geklaard. Heel veel schoongemaakt, onderhoud aan het gebouw (schilderen muren, deuren), onderhoud aan de buitenruimte (verwijderen boomstronken). Het aantal te werken uren was gebaseerd op een gemiddeld aantal uren dat er in de wintermaanden was gemaakt. Voor de ene leraar kwam dat neer op een tiental uren voor de ander op 50-70 uur per maand. Het werk was eenvoudig, vaak fysiek zwaar maar vooral heel heilzaam om uit die negatieve, inactieve corona sleur te komen.

Skihal weer open

Tijdens de sluiting is de gehele ijsvloer vernieuwd in de skihal. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst alle sneeuw en ijs verwijderen (voor een deel handwerk waar collega’s dik een week met scheppen en boren de ijsvloer hebben opgebroken) en dan alles opnieuw met de sneeuwkanonnen opspuiten (24/7 dagen lang besneeuwen). De mannen en vrouwen van het pisten onderhoud hebben een mooie nieuwe sneeuwvloer neergelegd die weer maanden mee kan.

First run

Op vrijdag 19 juni mochten de ski- en snowboard leraren voor het eerst weer de skihal in. We hebben proefgedraaid voor de corona maatregelen in de skihal. De toegang, ontvangst, uitgifte materiaal werden allemaal op ons getest. Verder was het natuurlijk zaak om met ons de nieuwe 1,5 meter ski les wijzigingen te delen. Hoe geef je op 1,5 meter les? Wat doe je met een kindje van vier die z’n skietjes niet aan kan krijgen. Wanneer mag je imand helpen met opstaan na een val, etc. etc. Door de pisten dienst zijn er wijzigingen aangebracht bij de in-en uitstap van de verschillende liften, loopbanden en touwlift. Wijzigingen die moeten voorkomen dat er opstoppingen en files ontstaan.

Als kleine kinderen zo blij

Die eerste keer weer naar beneden skiën was voor iedereen speciaal. Leuk om eindelijk eens te ervaren hoe het is als je na lange tijd weer op de ski’s staat en de juiste techniek moet inzetten. Dat is soms best moeilijk voor te stellen als je zelf iedere week op de ski’s staat en je krijgt klanten die al 10 maanden of langer niet geskied hebben. Maar goed wij waren als kleine kinderen zo blij. Na de nodige uitleg over skiën in de 1,5 meter realiteit, was er gelegenheid om vrij te skiën. En dat was fantastisch.

Snowworld Zoetermeerpiste 3 vrijdag 19 juni 2020

Nieuws uit Oostenrijk

Met een half oog volg ik ook de ontwikkelingen in Oostenrijk. Soms lees je wat over nieuwe liften of nieuwe verbindingen tussen skigebieden. Ik kom nog geen zaken tegen over skiën in de corona situatie. Misschien zoek ik niet goed genoeg, of wordt daar vanwege de grote financiële belangen wat mistig over gedaan. Ik kwam wel deze leuke reportage over skiën in Obertauern tegen. Veel leesplezier.

Project Oscar

Met onze jongste zoon Oscar gaat het nog niet goed. Hij is de afgelopen tijd klinisch behandeld in Oegstgeest. Tijdens de eind evaluatie zijn de conclusies die al bij Youz waren opgetekend in de uitgebreide diagnose bevestigd. Depressieve klachten gecombineerd met een laag zelfbeeld en ernstige hechtingsproblematiek. De hechtingsproblematiek komt zeer sterk naar voren in zijn weerzin om thuis bij zijn ouders te zijn. Het liefste zou hij het huis verlaten en op zichzelf gaan wonen. Helaas is dat niet realistisch voor een jongen van veertien. Curium verwijst hem na deze achtweekse behandeling terug door naar Youz waar hij een zeer intensieve therapie moet volgen die gericht is op het overbruggen van de ouders/kind kloof, het aanpakken van zijn angsten uit het verleden die ertoe leiden dat hij zo’n zwak zelfbeeld heeft, zich zo weinig waard voelt en vermijdingsgedrag om banden/relaties met anderen aan te gaan. Oscar voelt zich heel vervelend, maar dit gevoel is inmiddels vertrouwd voor hem. En hoe ellendig dit ook voelt, het is beter dan het onbekende en daarom blijft hij hangen in zijn huidige ellendige staat. Oscar staat voornamelijk zichzelf in de weg op weg naar genezing. Als ouder is het hartverscheurend om dit vanaf de zijlijn te moeten aanschouwen. Je bent machteloos omdat je niet goed weet wat je wel of niet moet doen,maar ook omdat degene die je wilt helpen je buitensluit.

De andere jongens

Wij hebben drie zonen, en de twee andere jongens wil ik natuurlijk niet onderbelicht laten. Angel Daniel (19 lentes jong) heeft dit jaar helaas net niet zijn eindexamen VWO weten te behalen. Na 1.5 jaar tobben met gezondheid en motivatie is de eindsprint net te laat of net niet hard genoeg ingezet. Hij gaat zich nu voor het volwassenen onderwijs inschrijven en doet volgend jaar een nieuwe poging om zijn diploma te behalen. In de tussentijd wil hij gaan werken en samen met een vriend een eigen woning zoeken, dus het ouderlijk huis verlaten. Lucas Alessandro (16 lentes jong) gaat dit schooljaar over naar vijf Havo en doet het best goed. Ik mag hem graag helpen met school opdrachten voor Nederlands en culturele vorming. We hebben samen ‘de donkere kamer van damocles’ en ‘de aanslag’ gelezen, een vreselijke opdracht voor Nederlands ‘ betoog’ gemaakt, foto serie over industriële hijskranen in Den Haag en nog wat kleine dingetjes gedaan. Lucas gaat deze zomer enkele weken naar de familie in Spanje om toch een beetje vakantie te vieren . Wij blijven met Oscar en Angel in Den Haag. In september trouwt onze Spaanse nicht Adriana en daar gaan we wel met z’n allen naar toe.

Skiles

Zondag 5 juli mag ik weer skiles geven. Een vier weekse cursus aan volwassenen. Superleuk en spannend om na zoveel tijd weer aan de slag te kunnen voor de skischool. Goed, voor zover mijn beslommeringen. Ik hoop dat je het leuk vindt om te lezen, laat een reactie achter als je dat wilt. Cheers!