Sneeuw in Nederland

De voorspelling zat al een tijdje in de lucht, winter komt er aan! In het weekend van 7 en 8 februari 2021 zou Koning winter Nederland aan doen. Kou, vorst, sneeuw en wind. Ik was in de aanloop al nerveus. Op donderdag 4 februari ben ik tijdens mijn wandeling met de hond nog eens heel goed gaan kijken naar mogelijke afdalingen in het bos. De bosjes van Poot grenzen aan de duinen van Scheveningen en hebben een paar leuke paden waar je als er wat sneeuw ligt…….

Op zaterdag 6 februari was het duidelijk, het weer gaat omslaan en er komt veel oude lucht uit het Oosten/Noord-Oosten. De lucht heeft niet alleen koudetemperaturen in zich maar ook een lekker pak sneeuw. De voorspellingen liepen uiteen van 5 tot 30 cm sneeuw. Omdat ik aan de kust woon, is er maar heel af en toe een winter met echte sneeuw die langer dan een half uur blijft liggen. Tel daarbij de vervelende neiging om duizenden tonnen zout op de straat te strooien en je ziet dat het eigenlijk niet mogelijk is om een witte winterwereld in Den Haag te krijgen. 

En toen begon het

Op zaterdagavond 6 februari begon het om een uur of negen heel licht te sneeuwen. De wind maakte er een mooi spektakel van. De hele nacht is het blijven sneeuwen en waaien. Op zondagochtend was ik al vroeg wakker van de spanning. Ik ben uit het raam gaan kijken aan de voor- en achterkant van ons huis en er lag echt een mooi laagje sneeuw. De sneeuwvlokken die vielen waren echter heel klein en de wind blies ze als stuifsneeuw door de straten. Hier en daar ontstonden sneeuwduinen. 

Opstaan en uit je bed!

Om 08:00 uur komt de zon op en ik wilde vroeg in de duinen zijn. Vroeg voordat er te veel mensen het kleine laagje sneeuw vertrappen. Gabi en Jessie wilden ook graag mee naar buiten. Dus ons extra warm aangekleed, skischoenen, -stokken en ski’s mee in de auto en gaan. Gelukkig hebben wij al vele jaren winterbanden op de auto. Een investering die zich dubbel en dwars terugbetaald in gemak en plezier. Met goede winterbanden heb je veel meer grip op het gladde wegdek. Ik zeg niet dat het veiliger is, want dat is niet zo. Het blijft glad en verraderlijk. Het geeft wel veel meer vertrouwen in een goede afloop. Soms zal het leiden tot zelfoverschatting v.w.b. de stuurkunsten van de bestuurder. Bijgevoegd filmpje vanuit de auto op weg naar het bos. 

In het bos, aan de slag.

Nadat we de auto langs de Nieboerweg hebben geparkeerd betreden we het Haagse winter wonder land. Jessie, onze hond, vindt het allemaal erg mooi en spannend en loopt als een gek rond te rennen. Ik ga snel terug naar de auto om mijn skischoenen aan te doen en mijn ski’s te pakken. Gabi neemt de expeditie leiding voor haar rekening als ook het camerawerk. 

Pistenplan

 

Een goed zes (kleine) afdalingen zijn er in de bosjes van Poot te maken. Bij gebrek aan sleepliften zit er gelukkig ook een beetje wandelen en klimmen in het ski ervaringspakket Haagse Duinen. Als je niet bekend bent in de Bosjes van Poot, kun je ook gemakkelijk af gaan op het gegil van de kinderen die aan het sleetje rijden zijn. 

Afdalingen bosjes van Poot

Het resultaat

In bijgevoegde YouTube filmpjes zie je het resultaat van een uurtje skien in de Haagse Duinen op zondag 7 februari 2021. Het was een jongensdroom die eindelijk uitkwam. Ik herinner me wel uit mijn jeugd dat we gingen sleetje rijden hier in het bos en dat we konden schaatsen op natuurijs in het Zuiderpark of bij Madestijn. Maar zelf met je ski’s om de duinen af glijden dat had ik nog nooit gedaan. Mijn dag kon niet meer stuk.