Wintersport on hold!

Deutsch Übersetzung unter dem niederländischen Text

We zijn nog enkele dagen van de kerstviering verwijderd en weten nog niet wanneer het wintersport seizoen van start mag. Het lijkt wel of de winter 2020 ‘on hold’ staat. Met de verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het Covid-19 corona virus weten we dat de voorlopige planning opnieuw gemaakt kan worden. De verwachtte seizoen start is uitgesteld. Het virus blijft maar zand in de raderen strooien. Hoe vervelend dit ook voor alle ski fanaten is, we moeten ons aan de maatregelen houden want anders stort de gezondheidszorg in en kan er niet meer gezorgd worden voor ernstig zieke mensen.

Economie is mede slachtoffer

Naast de ernstig zieken en overleden patiënten van het Covid-virus, lijdt de economie ook ernstig verlies. Zeker in de vrijetijdsbranche zijn de druiven heel erg zuur. Hotels, restaurants, bars alles is overal gesloten. Waar in de steden ‘take-away’ toegestaan is, mogen de berghutten in Oostenrijk nog geen bekertje warme chocolade via een luik of buffet serveren. In Nederland is Snowworld geheel gesloten. Van de directie kregen de medewerkers te horen dat de verschillende vestigingen tot 19 januari hermetisch gesloten worden. Alleen een enkele onderhoudsmedewerker is in het pand om de verschillende installaties in de gaten te houden, voor de rest is alles en iedereen thuis.

Hoogseizoen is afgelast

Het traditionele hoogseizoen van Snowworld, de twee weken kerstvakantie, is afgelast. De deuren zijn gesloten, de reserveringen geannuleerd en de medewerkers afbesteld. Triester dan dit kan bijna niet. Moesten we met de vorige set maatregelen het maximum aantal bezoekers terugbrengen tot 30 per piste per tijdeenheid, nu is het stil in Zoetermeer. Geen klanten, geen medewerkers helemaal niets. Normaliter zijn deze twee weken top weken waarin heel veel kinderen ski les krijgen als voorbereiding op een aanstaande ski vakantie. Net als de theaters, bioscopen, zwembaden en musea is Snowworld Zoetermeer dicht. 

Oostenrijk in derde lockdown

Oostenrijk zit in een beperkte lockdown die rond de kerst weer tot voorzichtige opening van het skiseizoen had moeten leiden. Echter sinds vrijdag 18 december is ook deze hoop vervlogen. Oostenrijk gaat in een volledige lockdown, vanaf 27 december, en buitenlandse gasten zijn niet welkom. De bergbanen gaan 24 december wel open maar zijn eigenlijk alleen toegankelijk voor de Oostenrijkers zelf. Buitenlanders moeten een negatieve Corona test overleggen en 10 dagen in quarantaine. Maar omdat hotels en horeca gesloten zijn tot half januari kun je nergens terecht om te slapen of te eten. De liften mogen zoals gezegd open, maar alleen omdat er enorme druk werd uitgeoefend op de regering; waarom de metro in wenen wel open maar de stoeltjeslift in de bergen niet? Was het argument. 

Drama voor de ski-industrie

Voor de Oostenrijkse ski-industrie is dit natuurlijk een drama. Afgelopen zomer is er weer veel geld gestoken in het opknappen van hotels, restaurants en skiliften. Geld dat in het komende skiseizoen zeker niet terugverdient zal worden. De uitstelling van de seizoensopening is ook voor alle seizoensarbeiders een drama. Velen van hen moeten nu voor de tweede of derde keer dit seizoen de reis naar hotel/bar/restaurant/skischool uitstellen en bezien hoe ze in deze maanden hun geld verdienen. Waar je normaal 4-5 maanden werk had, kijk je nu naar een onzeker leeg gat in je agenda waarover niemand kan zeggen: nou in de carnaval- en voorjaarsvakantie komt alles nog goed. De onzekerheid wordt alleen maar groter omdat helaas ook veel klanten de kat uit de boom kijken en een jaartje overslaan. 

Schilderen en tennissen

Ik ben sinds november aan het werk voor een Haagse aannemer en schilder binnen en buiten bij verschillende klanten. Samen met een collega uit de Oekraïne staan we in weer en wind op steigers te schuren, plamuren, gronden en lakken. Op zich leuk werk en je komt nog eens ergens (mooie huizen in de betere buurten van Den Haag). Een weekje was het erg koud maar voor de rest valt het wat weer betreft wel mee. Als het regent werken we binnen en zodra het kan staan we buiten. 

Tennis gaat gelukkig wel door in de corona-tijd. De wekelijkse jeugd en volwassene lessen vinden gewoon plaats. Nu even niet tijdens de kerstvakantie. Maar vanaf de tweede week van januari weer de baan op.  

steiger klimmen

Verwennen

In moeilijke tijden moet je jezelf af en toe ook wel eens verwennen. Daarom ben ik in gegaan op een aanbieding via een collega om een mooi nieuwe ski outfit te kopen. Ik wilde af van de dekbed skipakken en me voortaan via laagjes kleden tegen de kou. Bij de vrienden van 2117 sweden heb ik mezelf in het nieuw gestoken. Een hardshell jas met daarbij een goede ski broek en verschillende jassen kleed ik me voortaan laag voor laag. 

 

Maarten Meiners Nederlandse skiheld

Op 6 december 2020 schreef Maarten Meiners Nederlandse ski historie door als eerste Nederlander bij de eerste 30 deelnemers te eindigen op een world cup event. Hij eindigde in het Italiaanse Santa Caterina Valfurva in de reuzenslalom als 26ste en behaalde daar belangrijke FIS punten mee. Twee jaar geleden waren Oscar en ik VIP gasten op het Nederlands indoor ski kampioenschap en hadden we het plezier en genoegen Maarten te ontmoeten.

erik, maarten,oscar

Wordt het hier nog winter?

Terugkerend thema zo rond de kerst. Krijgen we een witte kerst? Ik kan mij zo snel niet herinneren. In 2009 en 2010 was het beide kerstdagen besneeuwd vind ik via Google. Sinds 1903 is het slechts acht keer voorgekomen dat er in Nederland een witte kerst was. De vooruitzichten dit jaar zijn eigenlijk zoals alles in 2020 sub-optimaal. Ik volg wat weersites op internet en daar is de verwachting dat het dit jaar geen witte kerst wordt. Wellicht in de dagen na kerst dat een polaire luchtaanvoer voor afkoeling en tot mogelijk sneeuwachtige neerslag kan leiden. Maar zoals alles in 2020, zal ook dit tot teleurstelling leiden.

Schnee schaufeln!

Snel naar 2021, vaccineren en opnieuw beginnen

Wat mij betreft gaan we snel naar het nieuwe jaar. Ik hoop dat er snel en effectief begonnen wordt met de vaccinaties en dat we dan voorzichtig weer wat stappen terug naar normaal kunnen zetten. Ik klaag wel maar heb het nog zeer goed. Als ik denk aan al die mensen die sinds maart in de ellende zitten zonder werk, zonder inkomsten, zonder perspectief. Wat een ongelofelijk k#t jaar was 2020 voor velen.

Ondanks alle ellende wens ik een ieder prettige feestdagen, een gelukkig en gezond 2021 en dat we de corona tijd maar snel achter ons mogen laten!

Deutsche ubersetzung

Wir sind noch ein paar Tage von der Weihnachtsfeier entfernt und wissen noch nicht, wann die Wintersportsaison beginnen kann. Es scheint, als ob der Winter 2020 auf Eis liegt. Mit den verschiedenen Maßnahmen gegen die Ausbreitung des Covid-19-Corona-Virus wissen wir, dass die Vorplanung erneut durchgeführt werden kann. Der erwartete Saisonstart wurde verschoben. Das Virus wirft immer wieder Sand in die Räder. So ärgerlich dies auch für alle Skifanatiker sein mag, wir müssen uns an die Maßnahmen halten, da sonst das Gesundheitssystem zusammenbricht und schwerkranke Menschen nicht mehr versorgt werden können.

Neben den schwerkranken und verstorbenen Patienten des Covid-Virus erleidet die Wirtschaft auch ernsthafte Verluste. Besonders in der Freizeitindustrie sind die Trauben sehr sauer. Hotels, Restaurants, Bars alles ist überall geschlossen. Wo in den Städten das Mitnehmen erlaubt ist, dürfen Berghütten in Österreich noch keine Tasse heiße Schokolade durch eine Luke oder ein Buffet servieren. Snowworld ist in den Niederlanden komplett geschlossen. Die Geschäftsleitung teilte den Mitarbeitern mit, dass die verschiedenen Standorte bis zum 19. Januar hermetisch geschlossen bleiben. Nur ein einziger Wartungsmitarbeiter ist im Gebäude, um die verschiedenen Installationen im Auge zu behalten. Alles und jeder andere ist zu Hause.

Die traditionelle Hochsaison von Snowworld, die zweiwöchigen Weihnachtsferien, wurde abgesagt. Die Türen werden geschlossen, die Reservierungen storniert und die Mitarbeiter storniert. Das ist fast unmöglich. Wenn wir mit den bisherigen Maßnahmen die maximale Besucherzahl auf 30 pro Piste und Zeiteinheit reduzieren mussten, ist es jetzt in Zoetermeer ruhig. Keine Kunden, keine Mitarbeiter, überhaupt nichts. Normalerweise sind diese zwei Wochen Top-Wochen, in denen viele Kinder Skikurse erhalten, um sich auf einen bevorstehenden Skiurlaub vorzubereiten. Snowworld Zoetermeer ist ebenso wie Theater, Kinos, Schwimmbäder und Museen geschlossen.

Österreich befindet sich in einer begrenzten Sperre, die zu einer vorsichtigen Eröffnung der Skisaison um Weihnachten hätte führen sollen. Seit Freitag, dem 18. Dezember, ist diese Hoffnung jedoch ebenfalls verschwunden. Österreich wird ab dem 27. Dezember vollständig gesperrt und ausländische Gäste sind nicht willkommen. Die Bergbahnen werden am 24. Dezember eröffnet, sind aber eigentlich nur für die Österreicher selbst zugänglich. Ausländer müssen einen negativen Corona-Test einreichen und 10 Tage lang unter Quarantäne stellen. Da Hotels und Catering bis Mitte Januar geschlossen sind, gibt es keinen Ort zum Schlafen oder Essen. Die Aufzüge dürfen geöffnet werden, aber nur, weil ein enormer Druck auf die Regierung ausgeübt wurde; Warum ist die U-Bahn in Wien geöffnet, der Sessellift in den Bergen jedoch nicht? War das Argument.

Dies ist natürlich ein Drama für die österreichische Skibranche. Im vergangenen Sommer wurde viel Geld in die Renovierung von Hotels, Restaurants und Skiliften investiert. Geld, das sich in der kommenden Skisaison sicherlich nicht amortisiert. Die Verschiebung der Saisoneröffnung ist auch eine Tragödie für alle Saisonarbeiter. Viele von ihnen müssen jetzt die Reise zum Hotel / Bar / Restaurant / Skischule zum zweiten oder dritten Mal in dieser Saison verschieben und sehen, wie sie in diesen Monaten ihr Geld verdienen. Wo Sie normalerweise 4-5 Monate gearbeitet haben, sehen Sie jetzt ein ungewisses leeres Loch in Ihrer Agenda, über das niemand sagen kann: Nun, in den Karnevals- und Frühlingsferien wird alles gut. Die Unsicherheit nimmt nur zu, weil leider auch viele Kunden die Situation ignorieren und ein Jahr überspringen.

Ich arbeite seit November für einen Bauunternehmer in Den Haag und male innen und außen für verschiedene Kunden. Zusammen mit einem Kollegen aus der Ukraine schleifen, füllen, grundieren und streichen wir Gerüste bei jedem Wetter. Gute Arbeit an sich und Sie werden irgendwohin gelangen (schöne Häuser in den besseren Gegenden von Den Haag). Eine Woche lang war es sehr kalt, aber für den Rest ist das Wetter nicht schlecht. Wenn es regnet, arbeiten wir drinnen und sobald es möglich ist, stehen wir draußen.

Glücklicherweise wird Tennis in der Corona-Zeit fortgesetzt. Die wöchentlichen Jugend- und Erwachsenenklassen finden wie gewohnt statt. Jetzt nicht in den Weihnachtsferien. Aber ab der zweiten Januarwoche wieder auf Kurs.

In schwierigen Zeiten muss man sich ab und zu etwas gönnen. Deshalb habe ich über einen Kollegen ein Angebot angenommen, ein schönes neues Ski-Outfit zu kaufen. Ich wollte die Bettdecke und die Skianzüge loswerden und von nun an Schichten verwenden, um mich gegen die Kälte zu kleiden. Mit den Freunden von 2117 Schweden habe ich mich in das Neue versetzt. Von nun an ziehe ich mich Schicht für Schicht mit einer Hardshell-Jacke mit guten Skihosen und verschiedenen Jacken an.

Am 6. Dezember 2020 schrieb Maarten Meiners niederländische Skigeschichte, indem er als erster Niederländer unter den ersten 30 Teilnehmern eines Weltcup-Events abschloss. Er belegte im Riesenslalom in Santa Caterina Valfurva in Italien den 26. Platz und erreichte wichtige FIS-Punkte. Vor zwei Jahren waren Oscar und ich VIP-Gäste bei der niederländischen Indoor-Ski-Meisterschaft und wir hatten das Vergnügen und die Freude, Maarten kennenzulernen.

Wiederkehrendes Thema um Weihnachten. Bekommen wir eine weiße Weihnacht? Ich kann mich nicht so schnell erinnern. In den Jahren 2009 und 2010 war es an beiden Weihnachtstagen schneebedeckt, finde ich über Google. Seit 1903 gab es in den Niederlanden nur acht Mal weiße Weihnachten. Die Aussichten für dieses Jahr sind wie alles andere im Jahr 2020 nicht optimal. Ich verfolge einige Wetterseiten im Internet und es wird erwartet, dass es dieses Jahr kein weißes Weihnachtsfest wird. Vielleicht in den Tagen nach Weihnachten, wenn eine polare Luftzufuhr zur Kühlung und möglicherweise zu schneereichen Niederschlägen führen kann. Aber wie alles im Jahr 2020 wird auch dies zu Enttäuschungen führen.

Für mich gehen wir schnell ins neue Jahr. Ich hoffe, dass die Impfungen schnell und effektiv beginnen und wir dann vorsichtig einige Schritte zurück zum Normalzustand unternehmen können. Ich beschwere mich, aber es geht mir immer noch sehr gut. Wenn ich an all die Menschen denke, die seit März in Schwierigkeiten sind, ohne Arbeit, ohne Einkommen, ohne Perspektive. Was für ein unglaublich schweres Jahr 2020 für viele war.

Trotz all des Elends wünsche ich allen frohe Festtage, ein glückliches und gesundes Jahr 2021 und dass wir bald die Koronazeit hinter uns lassen können!