Winter skiseizoen in Snowworld Zoetermeer

Zoals in mijn vorige blog aangegeven deze winter geen Salzburgerland skiverhalen. Nee dit jaar zoeken we het dichter bij huis. In het sneeuwzekeren, stormloze, gezellige Snowworld Zoetermeer.

Aan de slag

Na een korte stage, welke elke nieuwe leraar moet volgen, lekker van start gegaan in Snowworld. Een andere maar niet minder leuke omgeving. Veel leuke collega’s, gezellige gasten en op een half uurtje rijden van huis en familie.

Grote verschillen?

Grootste verschil tussen les geven in Oostenrijk en in Zoetermeer? De andere dynamiek die er in de skilessen zit. In Oostenrijk heb je een week de tijd om met je gasten een bepaald resultaat te behalen. In Snowworld moet je binnen een les eenheid van een, anderhalf of twee uren een klinkend resultaat neerzetten. Belangrijkste resultaten van iedere les is plezier, iets leren of verbeteren , veiligheid en dat de gast terugkomt. Terug om vrij te skiën of terug om meer lessen te volgen.

Organisatie

Naast natuurlijk het verschil in omgeving (de alpen vs indoor skihal) zijn er ook organisatorisch wel wat verschillen. Bij Snowworld vul je via een app op de telefoon je beschikbaarheid in (dag en tijd). Vervolgens wordt er voordat je ingepland wordt een whatsapp gestuurd waarop je nog kunt aangeven of het schikt. Soms wordt je gebeld wanneer er grote haast is bij het zoeken van een beschikbare leraar. Je krijg via de mail je lesschema toegestuurd. Op het schema natuurlijk dag, tijd, soort les en de naam waarop de reservering is geboekt. In de kleedruimte en bij de ingang naar de baan ligt een up-to-date lijst met de uren, leraren, klanten en belangrijk het niveau! Voor aanvang van de les wordt bij de ingang naar de baan omgeroepen welke klant met welke leraar aan de slag gaat. Duidelijk voor zowel de gasten als de leraren.

Verkeerde klant?

Van de week bleek dat daar wel eens iets mis in kan gaan. Ik riep de naam van een klant om en een vriendelijke dame stak haar hand op. Wij de baan op en aan de slag. Bleek na tien minuten dat ik de klant van een collega had meegenomen. Mijn echte klant stond nog op me te wachten. Nou dat los je gewoon onderling snel op en dan is iedereen weer tevreden. [Bewuste dame had afgelopen weekend bij mij een proefles gedaan en een vervolg les geboekt en gevraagd of ze van mij les kon krijgen, toen ik vervolgens omriep Privéles op de naam ‘hupeldepup’ stak zij haar hand op, meneer ‘hupeldepup’ heeft mij niet gehoord of was zich nog aan het omkleden. Grappig, de dame heeft voor deze week nog een uurtje les geboekt en weer mij als leraar gevraagd.] Ik zorg nu dat ik even wat mee tijd neem. Goed check of de klant wel mijn klant is en even wacht tot de skischool de namen van de privéles klanten omroept.

Alleskunner

Bij Snowworld geef ik gelukkig alle soorten lessen; groepen, privé en arrangementen. En de verschillende niveaus, van echte beginners, ‘first time on the snow’, tot gevorderden, die gewoon voordat ze op skivakantie gaan weer even met de hulp van een skileraar willen oefenen.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk altijd belangrijk in de bergen maar ook in de skihal. Zeker als het goed druk is, moetje altijd aan de veiligheid van je klanten en jezelf denken. Ik verbaas me er soms over dat er geen ongelukken gebeuren wanneer je sommige kamikaze coureurs naar beneden ziet racen. Vaak zonder veel controle en op hoop van zegen. Van de vele skiteams die trainen bij Snowworld heb je geen last, dat zijn allemaal uitstekende skiërs. Ze zijn er alleen soms met veel en gaan natuurlijk ook wel wat harder dan de gemiddelde recreatieve skiërs. Maar ze zijn wel een lust voor het oog. Op 1 ski naar beneden of het Zwitserse kruis (op een ski met de andere ski gekruist boven de andere), slalom en carven. Prettig om te zien en natuurlijk zelf wat van te leren. Leren is bij mij ook altijd kijken, wat doen ze, hoe, kan ik dat en dan ook daadwerkelijk proberen. Zo leer je iedere dag wel weer iets bij.

Respect!

Ook veel speciale skiërs bij Snowworld. Visueel – of anderszins gehandicapten, rolstoel/skistoel skiërs allemaal met hun begeleiders van de verschillende skibonden. Echt petje af en respect voor hun lef, betrokkenheid en inzet.

Foto’s