Winterseizoen 20/21

De herfstvakantie is voorbij, Start winterseizoen 20/21. Afgelopen weekend startte het wintersportseizoen met de traditionele opening van het FIS ski kampioenschap in Oostenrijk op de gletscher van Solden.

Tijdens de herfstvakantie heb ik een week lang skiles gegeven in Snowworld Zoetermeer (SWZ). Vijf dagen een groepje van vier tienermeiden die op niveau 2/3 skiën. Parallelle bochten groot en klein, op tempo van de rode piste afkomen met gecontroleerde snelheid. Leuke oefeningen gedaan en, volgens mij, nieuwe dingen geleerd. Woensdag was een top dag. Met de jongedames een hele les aan race carven besteedt. Vrijdag hebben we achteruit geskied, 180 graden draai gemaakt, op een ski skiën. Een leuke leerzame week voor de dames.

Wat brengt de winter?

De Alpen zijn de afgelopen weken verrast op een mooie eerste sneeuwlaag van het seizoen. De tweede golf van het covid-19 Corona virus slaat weer toe in Europa en de rest van de wereld. De skigebieden hebben inmiddels allemaal hun Corona-maatregelen bekend gemaakt. Maar het virus gaat zo snel dat verschillende gebieden inmiddels weer in code oranje zitten. Hoe de situatie er half december bij zal staan, wanneer de meeste skigebieden open gaan, is ongewis. In Italië zijn op last van de centrale regering in Rome per 26-10-2020 alle skigebieden gesloten. Alleen professionele skiteams mogen gebruik blijven maken van de pistes.

Corona in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk neemt het aantal besmettingen, positief geteste en ziekenhuisopnames weer toe. Net als in andere landen neemt de steun van de burgers voor veel van de maatregelen af. Op internet wordt hardop getwijfeld aan het nut van de verschillende maatregelen. Er is ook veel kritiek op de Nederlandse en Duitse overheden die Oostenrijk voor het grootste deel als risico gebied hebben bestempeld. De vrees is dat dit zal leiden tot annuleringen van skivakanties.

Mijn ski plannen 20/21

Dit winterseizoen is wederom onzeker voor wat betreft mijn skiplannen. Ik blijf in dienst bij Snowworld in Zoetermeer. Echter sinds deze week is het aantal bezoekers dat op het zelfde moment binnen mag zijn naar beneden bijgesteld. Gevolg is dat voor de skileraren tot nader order geen ruimte op de piste is om vrij te trainen. Lessen worden wel gegeven.

Landes 1 ski opleiding

Ik heb me met twee collega’s aangemeld voor de opleiding in Oostenrijk tot Landes 1 skileraar. De opleiding is op de Kitzsteinhorn gletcher nabij Kaprun en zal van 1 – 12 december plaatsvinden. Maar toen werd Oostenrijk naar niveau oranje opgewaardeerd en worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden. Na terugkomst moet je 10 dagen in quarantaine. Van Snowsports Academy, de organisator, heb ik gehoord dat zij de cursus vooralsnog door laten gaan. De cursus is geen vakantie maar een (noodzakelijke) opleiding die nodig is t.b.v. het werk als skileraar. Ik wil deze opleiding heel graag volgen en ben er met de twee collega’s al een tijd voor aan het trainen. Vooral het omgaan met de langere, zwaardere en stijvere reuzenslalom ski’s is een uitdaging. De opleiding moet je met een soort ski’s volgen, terwijl er tijdens de opleiding 2 of 3 onderdelen zijn die makkelijker zijn indien je een kortere wendbare slalom ski voor de mogul piste of een brede ‘all terrain’ ski voor het off-piste zou mogen gebruiken. Maar nee, het Oostenrijkse Skileraar verband schrijft een lange reuzenslalom ski voor. Mijn Oostenrijkse collega’s uit Obertauern zeggen altijd dat je alles moet kunnen op deze reuzenslalom ski’s. En dat klopt ook wel. Het lukt allemaal, maar een korte slalom ski met een radius van 12 meter is tijdens de skiles tot niveau 3 wel erg praktisch.

Afwachten dus?

Met de voor de hand liggende aanscherping van de maatregelen in Nederland en wellicht ook in Oostenrijk, wordt het voorlopig dus niet konkreter. Ik ga zelf de cursus niet annuleren. De organisator moet die knoop doorhakken. Ik heb wel onlangs contact gehad met de skischool in Obertauern en ze willen me graag langs hebben. Ik wil zelf ook wel graag weer een tijdje voor hen werken. Ik zie in de meest optimistische setting een scenario waarin ik een of meerdere keren voor kortere tijd naar Oostenrijk ga.

———————-Einde Bericht——————————-